31 Mayıs 2013 Cuma

ABD Kongresi Bütçe Ofisi tarafından “The Distribution of Major Tax Expenditures in the Individual Income Tax System” başlıklı bir rapor yayılandı.


29/05/2013’te yayınlanan Rapor’da gelir vergisi (gerçek kişi) mevzuatında yer alan ve 2013 yılına ilişkin en büyük 10 vergi harcaması kaleminin gelir düzeyi gruplarına göre nasıl bir dağılım gösterdiği incelenmiştir.

Rapor’da özetle şu sonuçlara yer verilmektedir.


İncelenen en büyük 10 vergi harcamasından gelir grupları eşit olmayan bir şekilde yararlanmaktadır. Bu vergi harcamaları nedeniyle elde edilen toplam yararın yarıdan fazlasından en üst beşte birlik dilimde yer alan kişiler yararlanmıştır. Bu toplam yararın %17’si ise en üst %1’lik dilimde olanlar tarafından kullanılmıştır. Buna karşılık ancak %8’lik bir kısmı en alt beşte birlik dilimde yer alan kişiler tarafından kullanılmıştır.


Raporda yer alan dikkate değer bir tespit ise bu vergi harcamalarının türlerine göre bundan yararlanan gelir gruplarının önemli derecede değişmesidir. Buna göre örneğin değer artış kazançlarına ve kar paylarına ilişkin olarak uygulanan düşük vergi oranından %90 oranında en üst gelir dilimindeki kişiler, hatta %70 oranında da en üst %1’lik dilimde yer alan kişiler, yararlanmaktadır.


Buna karşılık, kazanılmış gelir (irat olmayan kazanç) vergi kredisi uygulamasından doğan yararın yarısı en alt dilimde yer alan kişiler tarafından kullanılmaktadır.


Rapora ulaşmak için tıklayınız.